Verschenen: Zo tollig en zwarrig

Op 5 november verscheen het boek Zo tollig en zwarrig – Waantaal van Nico. Ik mocht meewerken aan dit boek door middel van een nawoord.

In het fraai uitgevoerde boekje zijn zinnen te lezen van Nico, die zich na zijn 95ste jaar van de ene op de andere dag in een andere taal ging uitdrukken. ‘Het wordt een tammende weg met fijn en schik en zolf’. De zinnen werden opgetekend door Elseline Knuttel, die zich verwonderde over Nico’s nieuwe taal, die soms grappig maar vooral ontroerend en onverwacht poëtisch bleek. Jan Stroeve raakte hierdoor zo geïnspireerd dat hij de zinnen voorzag van illustraties die in al hun raadselachtigheid de dialoog aangaan met de zinnen. In mijn nawoord bekijk ik het wonderlijke woordgebruik van Nico vanuit een taalkundig oogpunt en leg ik het naast de taal van Marten Toonder.

Rondom de verschijning van het boek is in de maand november in Dordrecht de pop-up-galerie De Waan geopend. Daarin zijn de illustraties van van Jan Stroeve te zien, maar vinden ook allerlei activiteiten plaats rondom onderwerpen als taal, communicatie, dementie en afasie. Op 20 november geef ook ik een lezing over Toonders nonsenspoëzie (zie mijn eerdere nieuwsbericht).

Het boek kost € 19,95 en is hier te bestellen (of in de boekhandel).

In het AD verschenen een mooi artikel over het boek en een verslag van de boekpresentatie.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *