Altijd al eens een kijkje willen nemen in het Ierland van Marten Toonder? De plekken willen bezoeken waar hij graag kwam? Dat kan tijdens een zesdaagse busreis door Ierland van 17 t/m 22 mei 2021.

N.B.: de reizen die voor 2020 gepland waren, zijn afgelast.

De eerste Toonderreis naar Ierland vond voorjaar 2019 plaats. Vanwege het grote succes daarvan wordt de reis herhaald.

Marten Toonder woonde van 1965 tot 2001 in Ierland. Hij had een grote liefde voor het Ierse landschap en de natuur, en voelde zich aangetrokken tot de Keltische mythologie en mystiek. Toen hij in 1951 voor het eerst dit land bezocht, was dit voor hem als thuiskomen: hij herkende in het landschap het land dat hij altijd had getekend. En inderdaad doet het landschap uit de Bommelstrip sterk aan Ierland denken vanwege de heuvels, knokige bomen, verweerde stenen en de mist die daartussen hangt. Decennialang maakte Marten Toonder en zijn vrouw Phiny vele vakantietochten door het land.


Glendalough – Poulnabrone Dolmen

Van 5 tot en met 10 oktober 2020 wil ik samen met andere liefhebbers Marten Toonder hun voetsporen volgen tijdens een busreis door Ierland. Ik organiseer deze reis weer in samenwerking met Historizon: een reisorganisatie die reizen organiseert op cultureel-historisch gebied.

Tijdens het samenstellen van deze reis heb ik uitgebreid contact gehad met Paul en Wendaline Hellmann: Toonders pleegzoon en diens vrouw. Paul en Wendaline hebben Marten en Phiny Toonder vergezeld op hun reizen naar ‘het Westen’ van Ierland. Zij konden dus heel precies aangeven waar je allemaal moet zijn voor een dergelijke Toonderreis, en hebben me mooie verhalen verteld die zich op de betreffende locaties afspelen.

Op basis van hun informatie, maar ook aan de hand van gegevens uit andere bronnen zoals Toonders autobiografie, is een mooi reisschema gemaakt voor een busreis van zes dagen. Daarbij bezoeken we Toonders woonplaats Greystones, maar ook de plekken waar hij graag kwam: in de Wicklow Mountains, Connemara, de Burren en Kerry.

De nadruk ligt tijdens de reis op het landschap en de natuur, die in het voorjaar op zijn mooist is. Daarnaast bezichtigen we ook historische locaties, zoals prehistorische grafmonumenten en steenkringen en de vroegchristelijke ruïnes van Glendalough. En we bezoeken plekken waar Toonder als een ‘heer van stand’ van het goede leven genoot, zoals Ashford Castle, het luxueuze hotel waar hij graag verbleef. Bij dit alles zal de link met Bommel uiteraard nooit ver weg zijn.


Toonder bij Ashford Castle – Lough Doo

De eerste reis (lees hier een terugblik) was een groot succes. Met 24 deelnemers was de reis volgeboekt. Uit de evaluatie na afloop bleek dat de deelnemers er over het algemeen met veel genoegen op terugkeken: de reis kreeg van hen gemiddeld een 8,5. Als gids werd ik door 87 % van hen met een ‘uitstekend’ en door de rest met een ‘goed’ beoordeeld. Er waren ook enkele verbeterpunten, die we nu meenemen in de samenstelling van het programma van de tweede reis.

Enkele uitspraken van deelnemers:

“Het was een geweldige ervaring, ik heb ervan genoten.”

“De keuze van citaten en radiofragmenten van Klaas Driebergen waren op de juiste plek treffend en goed gekozen. Hij had zijn voorbereidende werk goed gedaan.”

“Je komt echt dichter bij de persoon Toonder en zijn ‘verhaaltjes’ (zoals hij dat zelf noemt).”

“Droomreis voor de ware Bommel-liefhebber, maar ook voor degenen die wat minder met Toonder hebben. De minutieuze en zeer diepgaande voorbereiding van Klaas Driebergen betaalde zich uit: bij bijna ieder meer, hotel, stonecircle, bocht in de weg, een passend citaat over Toonder. ‘s Avonds twee prima presentaties. Kortom, zeer genoten!”

“Dit is De reis voor Bommel-fans.”

Je kunt het globale reisprogramma bekijken of meteen boeken op de website van Historizon.

Mocht je nog vragen hebben over deze reis, neem dan even contact met mij op.