Tekenaar en schrijver Marten Toonder woonde van 1941 tot 1946 in Amsterdam. Amsterdam was ook de plek waar hij zijn eerste grote succes verwierf met zijn verhalen over Tom Poes en heer Bommel. Al snel vestigde hij hier zijn strip- en tekenfilmstudio’s. En dat allemaal terwijl het oorlog was. Toonder beschreef zijn ervaringen met de stad Amsterdam in bezettingstijd op boeiende wijze in het tweede deel van zijn autobiografie: Het geluid van bloemen.

Deze wandeling voert langs de panden in het centrum van Amsterdam waar Toonder woonde en werkte, maar ook langs andere locaties die belangrijk voor hem waren en waar een verhaal aan vastzit. Die verhalen wil ik ter plekke graag vertellen en voorlezen uit Toonders autobiografie en andere bronnen.

Waar was de bekende ‘Hulpstudio nr. 2’, het pand waarin in werkelijkheid de persen van illegale drukkerij D.A.V.I.D. stonden opgesteld? Waar was het Prinsengrachtziekenhuis waarnaar Marten Toonder en zijn vrouw Phiny op een donkere winteravond tijdens spertijd een barre tocht maakten terwijl zij op het punt van bevallen stond? Waar zat de redactie van De Telegraaf waarin Tom Poes voor het eerst verscheen, en waar was Toonders belangrijkste uitgeverij gevestigd: De Bezige Bij? En welke herensociëteit stond model voor de Rommeldamse Kleine Club?

Ik organiseer deze wandeling samen met reisbureau Historizon. In 2021 heeft hij al vier maal plaatsgevonden, en vanwege het succes daarvan wordt hij in 2022 herhaald. De eerstvolgende datum is:

  • vrijdag 1 juli 2022

De prijs van deze dagtocht is € 69 euro. Dat is inclusief koffie/thee, een lunch en een afsluitend hapje en drankje.

De wandeling is al met al ongeveer 9 kilometer lopen, maar omdat dit verspreid is over de hele dag is het goed te doen (van 10:00 tot ca. 16:30 uur).

Opgeven voor de wandeling kan op de website van Historizon. Het aantal plaatsen is beperkt.