Ongepubliceerde teksten Marten Toonder ontdekt

Nieuwe prozareeks verschijnt op Toonders 105de geboortedag

PERSBERICHT, 2 mei 2017

Amstelveen – In het archief van het Literatuurmuseum in Den Haag zijn meerdere nog niet eerder gepubliceerde teksten ontdekt van Marten Toonder, de schepper van Olivier B. Bommel en Tom Poes. Deze verschijnen nu voor het eerst in een nieuwe reeks met proza van Toonder, waarvan het eerste deel op dinsdag 2 mei uitkomt: de 105de geboortedag van de schrijver en tekenaar.

Toonderkenner Klaas Driebergen is samensteller en uitgever van de nieuwe, vierdelige reeks ‘Het complete proza van Marten Toonder’: een verzameling van meer dan 150 kortere prozateksten van Toonder, zoals verhalen, essays en autobiografische stukken. Tijdens zijn onderzoek voor deze reeks stuitte hij op vijftien teksten die nog niet eerder in drukvorm zijn verschenen. De meeste hiervan trof hij aan in de omvangrijke Toonder-collectie die door het Literatuurmuseum in Den Haag wordt beheerd.

De nieuw-ontdekte teksten zullen de nog altijd grote schare liefhebbers van Toonders werk aanspreken. Er zijn bijvoorbeeld twee hoofdstukken bij die Toonder schreef voor zijn autobiografie, maar daar uiteindelijk niet in werden opgenomen, waaronder een aangrijpende beschrijving van het sterven van zijn vrouw Phiny Dick. Er zijn teksten van verschillende toespraken bij die door Toonder zijn gehouden bij gelegenheden zoals de verschijning van een nieuw Bommelboek in 1972 of de Nederlandse Filmdagen in 1986. Andere voorbeelden zijn een onvoltooid manuscript van een nooit verschenen boekje over het maken van strips dat Toonder rond 1950 schreef en een kritisch essay over ‘De Ierse cultuur in de EEG’ uit 1991.

Marten Toonder (1912-2005) was een veelzijdig kunstenaar: hij was niet alleen tekenaar en schrijver van de Bommelverhalen, maar ook van talloze andere strips, en bovendien illustrator, tekenfilmer en dichter. Daarnaast schreef hij ook een grote hoeveelheid kortere prozateksten, zoals essays, artikelen en korte verhalen. Deze werden gepubliceerd in talloze boeken en tijdschriften en waren tot dusver voor de liefhebber vaak moeilijk toegankelijk. Sommige verschenen dus zelfs nog niet eerder in drukvorm. De nieuwe reeks brengt hier verandering in.

In het vandaag te verschijnen eerste deel van de reeks, getiteld Heer Bommel en ik, zijn al Toonders essays en lezingen over de Bommelverhalen samengebracht, alsmede artikelen die hij schreef over strips in het algemeen: een onderwerp waarin hij als ‘vader van het Nederlandse beeldverhaal’ jarenlang de deskundige bij uitstek was. De reeks is te bestellen via www.prozamartentoonder.nl.

Klaas Driebergen, samensteller en uitgever van de reeks, schreef eerder de boeken Bommel en Bijbel (2012) en het ‘Schrijversprentenboek’ Marten Toonder: Een dubbel denkraam (2012). Samen met Dick de Boer bundelde hij ook de gedichten van Toonder in Nu is de moen gevangen: Alle poëmen van Marten Toonder (2014).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *