Marten Toonder-reis naar Ierland, juni 2025

Toonderwandeling door Amsterdam

Tiende boek verschenen: ‘Bommeldingen’!

Bommelwandeling door Amsterdam

De Bommelbibliotheek

11 december online lezing ‘De Bommelbibliotheek’

Geruit mondkapje

Bommel-mondkapjes groot succes

Bommel literatuurgids

Nieuw boek: Bommel literatuurgids

Reis naar ‘Het Ierland van Marten Toonder’ in 2021

Nieuw: BommelDingen

Voor de échte Bommelliefhebber: interessante stukjes over het werk van Marten Toonder in je mailbox. Schrijf je in en ontvang als welkomstcadeautje een opname van een door Toonder zelf voorgelezen gedicht!

 

Het is 2019 en ik ga iets nieuws doen! Het heet: BommelDingen.

Tot dusver verschijnt eens in de zoveel tijd mijn ToonderMail. Dit is een e-mail waarin ik liefhebbers en belangstellenden op de hoogte houd van mijn boeken en andere Bommelgerelateerde projecten.

BommelDingen wordt daarnaast een frequenter verschijnende e-mail met interessante stukjes over het werk en de persoon van Marten Toonder. Ik doe veel onderzoek naar Toonder en zijn werk, wat vaak leuke dingen of ideeën oplevert. Die leuke dingen en ideeën kunnen dan later bijvoorbeeld in een boek van me terechtkomen. Of misschien ook niet. In elk geval vind ik het dan weleens leuk om daar meteen iets over te schrijven. In BommelDingen wil ik met iedereen die dit op prijs stelt, mijn vondsten delen.

Ik heb daar allerlei ideeën voor. Bijvoorbeeld:

  • Ter gelegenheid van de voltooiing van de Bezige Bij-reeks ‘Alle verhalen van heer Bommel en Tom Poes’, de Blauwe Reeks, ben ik begonnen om alle 177 Bommelverhalen achter elkaar te herlezen, van begin tot eind, op chronologische volgorde. Dat doe ik voor het eerst. Geweldig leuk! Daar ga ik misschien wel een aantal maanden over doen. Terwijl ik daarmee bezig ben, noteer ik dingen die me opvallen. Ik wil een aantal van mijn leukste vondsten en gedachten hierover graag met je delen. Dat hoop ik dus in BommelDingen te gaan doen.
  • In maart verschijnt Het leven der dieren (nu al in de voorverkoop). Voor wie niet kan wachten, deel ik alvast wat leuke vondsten die daarin zullen staan.
  • Inmiddels heb ik zeven Toonder-gerelateerde boeken uitgebracht. Soms stuit ik op zaken of ideeën die ik in één van mijn vorige boeken had kunnen opnemen, als ze niet al verschenen waren. Het lijkt me leuk om zoiets dan een plek te geven in BommelDingen.
  • Ik zit veel in Delpher te spitten, de enorme krantendatabase van de KB, op zoek naar artikelen over Toonder. De leukste dingen die ik daarbij vind, hoop ik met je te delen.

Voorlopig is BommelDingen een experiment, iets wat ik in het nieuwe jaar wil uitproberen. Ik weet bijvoorbeeld nog niet helemaal zeker hoe vaak ik ga mailen. Het streven is ongeveer wekelijks, maar soms zal het wellicht vaker zijn, of soms minder vaak. Ik ga mij nergens op vastpinnen. Het moet vooral leuk blijven!

Als je mijn BommelDingen wilt ontvangen, kun je je hier aanmelden. Het is helemaal gratis. Je ontvangt dan meteen óók mijn ToonderMail, als je die nog niet kreeg. En als je er toch weer vanaf wilt, kan dat heel simpel via het afmeld-linkje in beide e-mails.

Als dank voor je inschrijving ontvang je een cadeautje: een opname van het gedicht ‘De oude stenen’, voorgelezen door Marten Toonder zelf!

Dus: meld je hier aan voor BommelDingen en ontvang het cadeautje!