Nieuw: BommelDingen

Voor de échte Bommelliefhebber: interessante stukjes over het werk van Marten Toonder in je mailbox. Schrijf je in en ontvang als welkomstcadeautje een opname van een door Toonder zelf voorgelezen gedicht!

 

Het is 2019 en ik ga iets nieuws doen! Het heet: BommelDingen.

Tot dusver verschijnt eens in de zoveel tijd mijn ToonderMail. Dit is een e-mail waarin ik liefhebbers en belangstellenden op de hoogte houd van mijn boeken en andere Bommelgerelateerde projecten.

BommelDingen wordt daarnaast een frequenter verschijnende e-mail met interessante stukjes over het werk en de persoon van Marten Toonder. Ik doe veel onderzoek naar Toonder en zijn werk, wat vaak leuke dingen of ideeën oplevert. Die leuke dingen en ideeën kunnen dan later bijvoorbeeld in een boek van me terechtkomen. Of misschien ook niet. In elk geval vind ik het dan weleens leuk om daar meteen iets over te schrijven. In BommelDingen wil ik met iedereen die dit op prijs stelt, mijn vondsten delen.

Ik heb daar allerlei ideeën voor. Bijvoorbeeld:

  • Ter gelegenheid van de voltooiing van de Bezige Bij-reeks ‘Alle verhalen van heer Bommel en Tom Poes’, de Blauwe Reeks, ben ik begonnen om alle 177 Bommelverhalen achter elkaar te herlezen, van begin tot eind, op chronologische volgorde. Dat doe ik voor het eerst. Geweldig leuk! Daar ga ik misschien wel een aantal maanden over doen. Terwijl ik daarmee bezig ben, noteer ik dingen die me opvallen. Ik wil een aantal van mijn leukste vondsten en gedachten hierover graag met je delen. Dat hoop ik dus in BommelDingen te gaan doen.
  • In maart verschijnt Het leven der dieren (nu al in de voorverkoop). Voor wie niet kan wachten, deel ik alvast wat leuke vondsten die daarin zullen staan.
  • Inmiddels heb ik zeven Toonder-gerelateerde boeken uitgebracht. Soms stuit ik op zaken of ideeën die ik in één van mijn vorige boeken had kunnen opnemen, als ze niet al verschenen waren. Het lijkt me leuk om zoiets dan een plek te geven in BommelDingen.
  • Ik zit veel in Delpher te spitten, de enorme krantendatabase van de KB, op zoek naar artikelen over Toonder. De leukste dingen die ik daarbij vind, hoop ik met je te delen.

Voorlopig is BommelDingen een experiment, iets wat ik in het nieuwe jaar wil uitproberen. Ik weet bijvoorbeeld nog niet helemaal zeker hoe vaak ik ga mailen. Het streven is ongeveer wekelijks, maar soms zal het wellicht vaker zijn, of soms minder vaak. Ik ga mij nergens op vastpinnen. Het moet vooral leuk blijven!

Als je mijn BommelDingen wilt ontvangen, kun je je hier aanmelden. Het is helemaal gratis. Je ontvangt dan meteen óók mijn ToonderMail, als je die nog niet kreeg. En als je er toch weer vanaf wilt, kan dat heel simpel via het afmeld-linkje in beide e-mails.

Als dank voor je inschrijving ontvang je een cadeautje: een opname van het gedicht ‘De oude stenen’, voorgelezen door Marten Toonder zelf!

Dus: meld je hier aan voor BommelDingen en ontvang het cadeautje!

 

Marten Toonder-reis naar Ierland in mei 2019

Altijd al eens een kijkje willen nemen in het Ierland van Marten Toonder? De plekken willen bezoeken waar hij graag kwam? Welnu, dat kan tijdens een zesdaagse busreis door Ierland van 27 mei tot en met 1 juni 2019.

Aankomend voorjaar wil ik een plan in uitvoering brengen waar ik al een tijdje mee rondloop: een Marten Toonder-reis naar Ierland organiseren. Marten Toonder woonde namelijk van 1965 tot 2001 in Ierland. Hij had een grote liefde voor het Ierse landschap en de natuur, en voelde zich aangetrokken tot de Keltische mythologie en mystiek. Toen hij in 1951 voor het eerst dit land bezocht, was dit voor hem als thuiskomen: hij herkende in het landschap het land dat hij altijd had getekend. En inderdaad doet het landschap uit de Bommelstrip sterk aan Ierland denken vanwege de heuvels, knokige bomen, verweerde stenen en mistflarden. Decennialang maakte Marten Toonder en zijn vrouw Phiny vele vakantietochten door het land.

Van 27 mei tot en met 1 juni 2019 wil ik Marten Toonder in zijn voetsporen volgen tijdens een busreis door Ierland samen met andere liefhebbers. Ik organiseer deze reis in samenwerking met Historizon: een reisorganisatie die reizen organiseert op cultureel-historisch gebied.

Tijdens het samenstellen van deze reis heb ik uitgebreid contact gehad met Paul en Wendaline Hellmann. Paul is een pleegzoon van Marten Toonder. Tot mijn verrassing bleken Paul en Wendaline decennialang de vaste reisgenoten te zijn geweest van Marten en Phiny Toonder als die een reisje maakten naar ‘het Westen’ van Ierland. Zij konden dus heel precies aangeven waar je allemaal moet zijn voor een dergelijke Toonderreis, en hebben mooie verhalen te vertellen over de betreffende locaties.

In overleg met de Hellmanns en Historizon is een mooi reisschema gemaakt voor een busreis van zes dagen. Daarbij bezoeken we Toonders woonplaats Greystones, maar ook de plekken waar hij graag kwam: in de Wicklow Mountains, Connemara en Kerry.

De nadruk ligt tijdens de reis op het landschap en de natuur, die in het voorjaar op zijn mooist is. Daarnaast bezichtigen we ook historische locaties waar resten te vinden zijn van de oude Kelten en het vroege christendom, zoals Glendalough. En we bezoeken plekken waar Toonder als een ‘heer van stand’ van het goede leven genoot, zoals Ashford Castle, het luxueuze hotel waar hij graag verbleef.

Bij dit alles zal de link met Bommel uiteraard nooit ver weg zijn. Kortom: een unieke ervaring voor de echte Bommelliefhebber!

Je kunt het globale reisprogramma bekijken of meteen boeken op de website van Historizon. De exacte details van het programma kunnen nog wijzigen.

Mocht je vragen hebben over deze reis, neem dan even contact met mij op. Misschien kun je deze datum niet, maar ben je wel geïnteresseerd als het later nog eens georganiseerd wordt? Schrijf je in voor mijn Toondermail en je blijft automatisch op de hoogte.