Nieuw: BommelDingen

Voor de échte Bommelliefhebber: interessante stukjes over het werk van Marten Toonder in je mailbox. Schrijf je in en ontvang als welkomstcadeautje een opname van een door Toonder zelf voorgelezen gedicht!

 

Het is 2019 en ik ga iets nieuws doen! Het heet: BommelDingen.

Tot dusver verschijnt eens in de zoveel tijd mijn ToonderMail. Dit is een e-mail waarin ik liefhebbers en belangstellenden op de hoogte houd van mijn boeken en andere Bommelgerelateerde projecten.

BommelDingen wordt daarnaast een frequenter verschijnende e-mail met interessante stukjes over het werk en de persoon van Marten Toonder. Ik doe veel onderzoek naar Toonder en zijn werk, wat vaak leuke dingen of ideeën oplevert. Die leuke dingen en ideeën kunnen dan later bijvoorbeeld in een boek van me terechtkomen. Of misschien ook niet. In elk geval vind ik het dan weleens leuk om daar meteen iets over te schrijven. In BommelDingen wil ik met iedereen die dit op prijs stelt, mijn vondsten delen.

Ik heb daar allerlei ideeën voor. Bijvoorbeeld:

  • Ter gelegenheid van de voltooiing van de Bezige Bij-reeks ‘Alle verhalen van heer Bommel en Tom Poes’, de Blauwe Reeks, ben ik begonnen om alle 177 Bommelverhalen achter elkaar te herlezen, van begin tot eind, op chronologische volgorde. Dat doe ik voor het eerst. Geweldig leuk! Daar ga ik misschien wel een aantal maanden over doen. Terwijl ik daarmee bezig ben, noteer ik dingen die me opvallen. Ik wil een aantal van mijn leukste vondsten en gedachten hierover graag met je delen. Dat hoop ik dus in BommelDingen te gaan doen.
  • In maart verschijnt Het leven der dieren (nu al in de voorverkoop). Voor wie niet kan wachten, deel ik alvast wat leuke vondsten die daarin zullen staan.
  • Inmiddels heb ik zeven Toonder-gerelateerde boeken uitgebracht. Soms stuit ik op zaken of ideeën die ik in één van mijn vorige boeken had kunnen opnemen, als ze niet al verschenen waren. Het lijkt me leuk om zoiets dan een plek te geven in BommelDingen.
  • Ik zit veel in Delpher te spitten, de enorme krantendatabase van de KB, op zoek naar artikelen over Toonder. De leukste dingen die ik daarbij vind, hoop ik met je te delen.

Voorlopig is BommelDingen een experiment, iets wat ik in het nieuwe jaar wil uitproberen. Ik weet bijvoorbeeld nog niet helemaal zeker hoe vaak ik ga mailen. Het streven is ongeveer wekelijks, maar soms zal het wellicht vaker zijn, of soms minder vaak. Ik ga mij nergens op vastpinnen. Het moet vooral leuk blijven!

Als je mijn BommelDingen wilt ontvangen, kun je je hier aanmelden. Het is helemaal gratis. Je ontvangt dan meteen óók mijn ToonderMail, als je die nog niet kreeg. En als je er toch weer vanaf wilt, kan dat heel simpel via het afmeld-linkje in beide e-mails.

Als dank voor je inschrijving ontvang je een cadeautje: een opname van het gedicht ‘De oude stenen’, voorgelezen door Marten Toonder zelf!

Dus: meld je hier aan voor BommelDingen en ontvang het cadeautje!

 

Marten Toonder-reis naar Ierland in mei 2019

Altijd al eens een kijkje willen nemen in het Ierland van Marten Toonder? De plekken willen bezoeken waar hij graag kwam? Welnu, dat kan tijdens een zesdaagse busreis door Ierland van 27 mei tot en met 1 juni 2019.

Aankomend voorjaar wil ik een plan in uitvoering brengen waar ik al een tijdje mee rondloop: een Marten Toonder-reis naar Ierland organiseren. Marten Toonder woonde namelijk van 1965 tot 2001 in Ierland. Hij had een grote liefde voor het Ierse landschap en de natuur, en voelde zich aangetrokken tot de Keltische mythologie en mystiek. Toen hij in 1951 voor het eerst dit land bezocht, was dit voor hem als thuiskomen: hij herkende in het landschap het land dat hij altijd had getekend. En inderdaad doet het landschap uit de Bommelstrip sterk aan Ierland denken vanwege de heuvels, knokige bomen, verweerde stenen en mistflarden. Decennialang maakte Marten Toonder en zijn vrouw Phiny vele vakantietochten door het land.

Van 27 mei tot en met 1 juni 2019 wil ik Marten Toonder in zijn voetsporen volgen tijdens een busreis door Ierland samen met andere liefhebbers. Ik organiseer deze reis in samenwerking met Historizon: een reisorganisatie die reizen organiseert op cultureel-historisch gebied.

Tijdens het samenstellen van deze reis heb ik uitgebreid contact gehad met Paul en Wendaline Hellmann. Paul is een pleegzoon van Marten Toonder. Tot mijn verrassing bleken Paul en Wendaline decennialang de vaste reisgenoten te zijn geweest van Marten en Phiny Toonder als die een reisje maakten naar ‘het Westen’ van Ierland. Zij konden dus heel precies aangeven waar je allemaal moet zijn voor een dergelijke Toonderreis, en hebben mooie verhalen te vertellen over de betreffende locaties.

In overleg met de Hellmanns en Historizon is een mooi reisschema gemaakt voor een busreis van zes dagen. Daarbij bezoeken we Toonders woonplaats Greystones, maar ook de plekken waar hij graag kwam: in de Wicklow Mountains, Connemara en Kerry.

De nadruk ligt tijdens de reis op het landschap en de natuur, die in het voorjaar op zijn mooist is. Daarnaast bezichtigen we ook historische locaties waar resten te vinden zijn van de oude Kelten en het vroege christendom, zoals Glendalough. En we bezoeken plekken waar Toonder als een ‘heer van stand’ van het goede leven genoot, zoals Ashford Castle, het luxueuze hotel waar hij graag verbleef.

Bij dit alles zal de link met Bommel uiteraard nooit ver weg zijn. Kortom: een unieke ervaring voor de echte Bommelliefhebber!

Je kunt het globale reisprogramma bekijken of meteen boeken op de website van Historizon. De exacte details van het programma kunnen nog wijzigen.

Mocht je vragen hebben over deze reis, neem dan even contact met mij op. Misschien kun je deze datum niet, maar ben je wel geïnteresseerd als het later nog eens georganiseerd wordt? Schrijf je in voor mijn Toondermail en je blijft automatisch op de hoogte.

Het leven der dieren

Nieuw boek in voorverkoop: ‘Het leven der dieren’

Over enkele maanden komt er weer een nieuw Toonderboek van me uit! Het leven der dieren. Samen met Dick de Boer heb ik een relatief onbekend maar buitengewoon interessant deel van het oeuvre van Marten Toonder verzameld en in boekvorm gegoten: de politieke dierencartoons die hij rond 1950 maakte voor Elseviers Weekblad en Haagse Post. In zijn spotprenten zette Toonder net als in zijn Bommelverhalen dierenpersonages in om ons een spiegel voor te houden.

Met veel genoegen hebben we het afgelopen half jaar deze cartoons gedigitaliseerd, de historische achtergrond van elke prent uitgezocht, bijschriften geschreven en een inleiding en verantwoording gemaakt. Daarin plaatsen we de tekeningen ook in de context van de traditie van de dierencartoon en van Toonders oeuvre. Het opgemaakte manuscript is nu drukklaar en gaat begin volgend jaar ‘ter perse’.

Dit boek neemt je niet alleen mee naar de Bommel-achtige dierenwereld van Marten Toonder, maar ook zeventig jaar terug in de wereldgeschiedenis, naar de periode van het begin van de Koude Oorlog.

Ook een hardcover

Op mijn uitgave van de reeks ‘Het complete proza van Marten Toonder’ kreeg ik erg veel positieve reacties, maar er waren ook verzamelaars die liever een uitvoering in een wat steviger jasje hadden gezien, op een wat groter formaat. Welnu, dat heb ik mij voor Het leven der dieren ter harte genomen.

Een groter formaat is het sowieso geworden: 21 bij 24 centimeter. Hierop komen de tekeningen mooi tot hun recht. Maar behalve een paperback (€ 19,99) breng ik ditmaal ook een hardcover-editie uit, in beperkte oplage. Met kapitaalband en leeslint (€29,99).

Bij de hardcover krijg je bovendien een prent cadeau: een reproductie van de originele tekening van de intrigerende cartoon ‘De slang en het konijn’ (gepubliceerd in Elseviers Weekblad op 11 oktober 1947). Niet alleen de voorkant is hierop afgebeeld, maar ook de achterkant, die evengoed interessant is!

Voorverkoop

Het nieuwe boek staat sinds kort in de voorverkoop. De oplage van de hardcover-editie wordt mede bepaald door het aantal vooraf bestelde exemplaren. Daarna geldt: op = op.

Wie het boek nu alvast bestelt, ontvangt het als eerste in huis. Het boek verschijnt officieel half maart, maar wie weet is het er eind februari stiekem al…

Je kunt het boek hier bestellen. Daar kun je ook nog even het volledige omslag en de prent bekijken en door delen van het boek bladeren.

Tentoonstelling en lezingen over ‘Bommel en Bijbel’ in de Bavo

Ter gelegenheid van de Haarlemse Stripdagen is van 25 mei tot en met 30 juni in de Grote of Sint-Bavokerk in Haarlem de tentoonstelling ‘Bommel in de Bavo’ te zien. Deze expositie is gemaakt door Rob van Eijck en Rob van der Nol, en is gebaseerd op mijn boek Bommel en Bijbel. Ook geef ik op zaterdag 26 en zondag 27 mei in de kerk lezingen over het onderwerp. Daarnaast geef ik een gelegenheidsprent uit. Hieronder informatie over dit alles.

Praktische info tentoonstelling

Grote of Sint-Bavokerk (Grote Markt 22, Haarlem), 25 mei t/m 30 juni 2018
Tijden:
maandag t/m zaterdag: 10:00-17:00
zondag (alleen tijdens Stripdagen Haarlem): 12:00-16:00

Toegangsprijs kerk/tentoonstelling: € 2,50.
Met passe-partout uit het programmaboekje van de Stripdagen: € 2,00
Zie ook de website van de Stripdagen

Lezingen

Rond de start van deze tentoonstelling mag ik tweemaal een lezing houden over het onderwerp. Deze vinden plaats tijdens het weekend van 26 en 27 mei (als in het centrum van Haarlem ook de grote beurs van de Stripdagen gehouden wordt).

Tijden: zaterdag 26 en zondag 27 mei, 15:15-16:15 uur
Toegangsprijs lezing: € 5,00 (= exclusief toegang kerk)
(Het kaartje voor de lezing kunt u eventueel ook al tijdens een bezoek aan de kerk/tentoonstelling eerder op de dag kopen. U hoeft dan bij terugkeer naar de kerk voor de lezing op vertoon van het lezing-kaartje niet opnieuw te betalen voor de entree van de kerk.)
Zie ook de website van de Stripdagen

Verkoop boek

Gedurende de tentoonstelling is ook de nieuwe editie (3e druk) van mijn boek Bommel en Bijbel te koop. Tijdens het weekend van 26 en 27 mei ben ik er ook om het te signeren.

Gelegenheidsprent ‘Bommel en Bijbel’

Ter gelegenheid van de expositie heb ik een speciale prent uitgegeven. Deze is tijdens het weekend van 26 en 27 mei te koop bij de tentoonstelling. Hierop is de omslagafbeelding afgedrukt die Wil Raymakers maakte voor mijn boek Bommel en Bijbel (2012). De tekening is op deze prent afgebeeld op de grootte waarop hij getekend is. De prent is gedrukt in offset op mooi stevig papier op A4-formaat in een genummerde oplage van 100 exemplaren.

De prent kost € 14,95. Wie tijdens het eerste tentoonstellingsweekend de prent en het boek Bommel en Bijbel (à € 29,95) samen koopt, betaalt voor de prent slechts € 10,00.

Mochten er na het weekend van 26 en 27 mei nog exemplaren van de prent over zijn, dan worden deze ook via mijn webwinkel verkocht.


Gelegenheidsprent Bommel en Bijbel

Bommel en Bijbel

Derde druk ‘Bommel en Bijbel’, en meer…

Van mijn boek Bommel en Bijbel: Bijbel en christendom in de verhalen van Marten Toonder is zojuist een derde druk verschenen, met een nieuw omslag. Het boek blijft in de belangstelling: recent nog werd ik geïnterviewd over het boek door deBezieling.nl, in maart houd ik er weer een lezing over en in mei opent er in de Sint-Bavo in Haarlem een tentoonstelling rondom het thema van het boek.

De herdruk van Bommel en Bijbel bood een mooie gelegenheid om kleine correcties in de tekst door te voeren. Daarnaast is het boek voorzien van een nieuw omslagontwerp, waarbij uiteraard de fraaie omslagtekening die Wil Raymakers voor het boek maakte, is gehandhaafd.

Ter gelegenheid van de Stripdagen in Haarlem (die gehouden worden van 25 mei t/m 3 juni 2018) zal er van 25 mei t/m 30 juni 2018 in de Sint-Bavo een tentoonstelling worden gehouden die gebaseerd is op het boek. Daarnaast geef ik op 23 maart 2018 in Wassenaar een lezing over het onderwerp. Wie van deze activiteiten per e-mail op de hoogte gehouden wil worden, kan zich hier daarvoor inschrijven.

Bommel en Bijbel verscheen in 2012 en heeft van het begin af aan nooit een gebrek aan belangstelling gehad. Er was bij verschijning veel media-aandacht voor, wat al snel een tweede druk noodzakelijk maakte. Ook word ik nog steeds regelmatig gevraagd voor lezingen over het onderwerp.

Bestel hier de nieuwe editie van Bommel en Bijbel