Altijd al eens een kijkje willen nemen in het geheimzinnige Ierland van Marten Toonder? De plekken willen bezoeken waar hij graag kwam? Dat kan tijdens een zesdaagse busreis door Ierland in mei en september 2022.

De eerste Toonderreis naar Ierland vond voorjaar 2019 plaats, en was een groot succes. Hij werd daarom in 2021 herhaald. En ook in 2022 staan twee reizen gepland.

Marten Toonder woonde van 1965 tot 2001 in Ierland. Hij had een grote liefde voor het Ierse landschap en de natuur, en voelde zich aangetrokken tot de Keltische mythologie en mystiek. Toen hij in 1951 voor het eerst dit land bezocht, was dit voor hem als thuiskomen: hij herkende in het landschap het land dat hij altijd had getekend. En inderdaad doet het landschap uit de Bommelstrip sterk aan Ierland denken vanwege de heuvels, knokige bomen, verweerde stenen en de mist die daartussen hangt. Decennialang maakte Marten Toonder en zijn vrouw Phiny vele vakantietochten door het land.


Glendalough – Poulnabrone Dolmen

Ook dit jaar wil ik samen met andere liefhebbers van Marten Toonder hun voetsporen volgen tijdens een busreis door Ierland. Ik organiseer deze reizen weer in samenwerking met Historizon: een reisorganisatie die reizen organiseert op cultureel-historisch gebied.

Tijdens het samenstellen van deze reis heb ik uitgebreid contact gehad met Paul en Wendaline Hellmann: Toonders pleegzoon en diens vrouw. Paul en Wendaline hebben Marten en Phiny Toonder regelmatig vergezeld op hun reizen naar ‘het Westen’ van Ierland. Zij konden dus goed aangeven waar je allemaal moet zijn voor een dergelijke Toonderreis, en hebben me mooie verhalen verteld die zich op de betreffende locaties afspelen.

Op basis van hun informatie, maar ook aan de hand van gegevens uit andere bronnen zoals Toonders autobiografie en het Toonder-archief in het Literatuurmuseum, is een mooi reisschema gemaakt voor een busreis van zes dagen. Daarbij bezoeken we Toonders woonplaats Greystones, maar ook de plekken waar hij graag kwam: in de Wicklow Mountains, Connemara, de Burren en Kerry.

De nadruk ligt tijdens de reis op het prachtige landschap van Ierland. Daarnaast bezichtigen we ook historische locaties die Toonder ook kende, zoals een prehistorisch grafmonument, een steenkring en de vroegchristelijke ruïnes van Glendalough. En we bezoeken plekken waar Toonder als een ‘heer van stand’ van het goede leven genoot, zoals Ashford Castle, het luxueuze hotel waar hij graag verbleef. Bij dit alles zal de link met Bommel uiteraard nooit ver weg zijn. Een feest der herkenning dus voor de Bommelliefhebber!


Toonder bij Ashford Castle – Lough Doo

Enkele uitspraken van deelnemers aan de eerdere reizen:

“Het was een geweldige ervaring, ik heb ervan genoten.”

“De keuze van citaten en radiofragmenten van Klaas Driebergen waren op de juiste plek treffend en goed gekozen. Hij had zijn voorbereidende werk goed gedaan.”

“Je komt echt dichter bij de persoon Toonder en zijn ‘verhaaltjes’ (zoals hij dat zelf noemt).”

“Droomreis voor de ware Bommel-liefhebber, maar ook voor degenen die wat minder met Toonder hebben. De minutieuze en zeer diepgaande voorbereiding van Klaas Driebergen betaalde zich uit: bij bijna ieder meer, hotel, stonecircle, bocht in de weg, een passend citaat over Toonder. ‘s Avonds twee prima presentaties. Kortom, zeer genoten!”

“Dit is DE reis voor Bommel-fans.”

De reis vindt in 2022 plaats van 16 t/m 21 mei en van 12 t/m 17 september. Je kunt het globale reisprogramma bekijken of meteen boeken op de website van Historizon.

Mocht je nog vragen hebben over deze reis, neem dan gerust even contact met mij op.