Marten Toonder-reis naar Ierland in mei 2019

Altijd al eens een kijkje willen nemen in het Ierland van Marten Toonder? De plekken willen bezoeken waar hij graag kwam? Welnu, dat kan tijdens een zesdaagse busreis door Ierland van 27 mei tot en met 1 juni 2019.

Aankomend voorjaar wil ik een plan in uitvoering brengen waar ik al een tijdje mee rondloop: een Marten Toonder-reis naar Ierland organiseren. Marten Toonder woonde namelijk van 1965 tot 2001 in Ierland. Hij had een grote liefde voor het Ierse landschap en de natuur, en voelde zich aangetrokken tot de Keltische mythologie en mystiek. Toen hij in 1951 voor het eerst dit land bezocht, was dit voor hem als thuiskomen: hij herkende in het landschap het land dat hij altijd had getekend. En inderdaad doet het landschap uit de Bommelstrip sterk aan Ierland denken vanwege de heuvels, knokige bomen, verweerde stenen en mistflarden. Decennialang maakte Marten Toonder en zijn vrouw Phiny vele vakantietochten door het land.

Van 27 mei tot en met 1 juni 2019 wil ik Marten Toonder in zijn voetsporen volgen tijdens een busreis door Ierland samen met andere liefhebbers. Ik organiseer deze reis in samenwerking met Historizon: een reisorganisatie die reizen organiseert op cultureel-historisch gebied.

Tijdens het samenstellen van deze reis heb ik uitgebreid contact gehad met Paul en Wendaline Hellmann. Paul is een pleegzoon van Marten Toonder. Tot mijn verrassing bleken Paul en Wendaline decennialang de vaste reisgenoten te zijn geweest van Marten en Phiny Toonder als die een reisje maakten naar ‘het Westen’ van Ierland. Zij konden dus heel precies aangeven waar je allemaal moet zijn voor een dergelijke Toonderreis, en hebben mooie verhalen te vertellen over de betreffende locaties.

In overleg met de Hellmanns en Historizon is een mooi reisschema gemaakt voor een busreis van zes dagen. Daarbij bezoeken we Toonders woonplaats Greystones, maar ook de plekken waar hij graag kwam: in de Wicklow Mountains, Connemara en Kerry.

De nadruk ligt tijdens de reis op het landschap en de natuur, die in het voorjaar op zijn mooist is. Daarnaast bezichtigen we ook historische locaties waar resten te vinden zijn van de oude Kelten en het vroege christendom, zoals Glendalough. En we bezoeken plekken waar Toonder als een ‘heer van stand’ van het goede leven genoot, zoals Ashford Castle, het luxueuze hotel waar hij graag verbleef.

Bij dit alles zal de link met Bommel uiteraard nooit ver weg zijn. Kortom: een unieke ervaring voor de echte Bommelliefhebber!

Je kunt het globale reisprogramma bekijken of meteen boeken op de website van Historizon. De exacte details van het programma kunnen nog wijzigen.

Mocht je vragen hebben over deze reis, neem dan even contact met mij op. Misschien kun je deze datum niet, maar ben je wel geïnteresseerd als het later nog eens georganiseerd wordt? Schrijf je in voor mijn Toondermail en je blijft automatisch op de hoogte.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *