Altijd al eens een kijkje willen nemen in het geheimzinnige Ierland van Marten Toonder? De plekken willen bezoeken waar hij graag kwam? Dat kan tijdens een zesdaagse busreis door Ierland.

Sinds het voorjaar 2019 heb ik in samenwerking met Historizon al vijf keer een Toonderreis naar Ierland georganiseerd. Deze waren telkens weer een groot succes.

De eerstvolgende reis staat gepland van 9 t/m 14 juni 2025.

Marten Toonder woonde van 1965 tot 2001 in Ierland. Hij had een grote liefde voor het Ierse landschap en de natuur, en voelde zich aangetrokken tot de Keltische mythologie en mystiek. Toen hij in 1951 voor het eerst dit land bezocht, was dit voor hem als thuiskomen: hij herkende in het landschap het land dat hij altijd had getekend. En inderdaad doet het landschap uit de Bommelstrip sterk aan Ierland denken vanwege de heuvels, knokige bomen, verweerde stenen en de mist die daartussen hangt. Decennialang maakte Marten Toonder en zijn vrouw Phiny vele vakantietochten door het land.

Glendalough – Poulnabrone Dolmen

Voor Bommelliefhebbers is het dan ook een feest der herkenning om Toonder in zijn voetsporen te volgen tijdens een busreis door Ierland. Tijdens het samenstellen van deze reis heb ik uitgebreid contact gehad met Paul en Wendaline Hellmann: Toonders pleegzoon en diens vrouw. Paul en Wendaline hebben Marten en Phiny Toonder regelmatig vergezeld op hun reizen naar ‘het Westen’ van Ierland. Zij konden dus goed aangeven waar je allemaal moet zijn voor een dergelijke Toonderreis, en hebben me mooie verhalen verteld die zich op de betreffende locaties afspelen. Op basis van hun informatie, maar ook aan de hand van gegevens uit andere bronnen zoals Toonders autobiografie en het Toonder-archief in het Literatuurmuseum, is een mooi reisschema gemaakt voor een busreis van zes dagen. Daarbij bezoeken we Toonders woonplaats Greystones, maar ook de plekken waar hij graag kwam: in de Wicklow Mountains, Connemara, de Burren en Kerry.

De nadruk ligt tijdens de reis op het prachtige landschap van Ierland. Daarnaast bezichtigen we historische locaties die Toonder ook kende, zoals een prehistorisch grafmonument, een steenkring en de abdijruïne van Glendalough. En we bezoeken plekken waar Toonder als een ‘heer van stand’ van het goede leven genoot, zoals Ashford Castle, het luxueuze hotel waar hij graag verbleef. Bij dit alles zal de link met Bommel uiteraard nooit ver weg zijn.

Toonder bij Ashford Castle – Lough Doo

Enkele uitspraken van deelnemers aan de eerdere reizen:

“Het was een geweldige ervaring, ik heb ervan genoten.”

“Droomreis voor de ware Bommel-liefhebber, maar ook voor degenen die wat minder met Toonder hebben. De minutieuze en zeer diepgaande voorbereiding van Klaas Driebergen betaalde zich uit: bij bijna ieder meer, hotel, stonecircle, bocht in de weg, een passend citaat over Toonder. ’s Avonds twee prima presentaties. Kortom, zeer genoten!”

“Nooit eerder heb ik zo’n perfect georganiseerde reis gemaakt, van A tot Z top!!”

“De herinnering aan Marten Toonder moet levend worden gehouden en de manier waarop dat met deze reis gebeurd is uitstekend, vooral dankzij de voortreffelijke gids Klaas Driebergen die op bezielende wijze Toonder eer aandoet.”

“Leuke vorm om én Toonder-liefhebbers én eventuele partners/metgezellen Ierland te leren kennen.”

“Fantastische accommodaties met prima eten.”

De volgende video, gemaakt door een deelneemster in 2021, geeft een kleine indruk van hoe het is om in de bus te zitten terwijl je door de Wicklow Mountains rijdt en ondertussen van mij voorgelezen krijgt wat Toonder erover schreef:

De organisatie is in goede handen van Historizon: een reisbureau dat reizen organiseert op cultureel-historisch gebied. De volgende reis staat gepland voor 9 t/m 14 juni 2025. Kijk voor meer informatie of voor het globale reisprogramma op de website van Historizon.

Op de website van Historizon vind je ook dit reisverslag van de reis van juni 2023.

Mocht je nog vragen hebben over deze reis, neem dan gerust even contact met mij op.