Een bijzondere boerderij in Rijnsburg

nieuw boek door Jan Driebergen

Dit boek beschrijft de geschiedenis van Kloosterschuur in Rijnsburg, vanaf het ontstaan in de middeleeuwen tot de ontmanteling eind twintigste eeuw. Zoals de naam zegt, werd deze boerderij gesticht om de abdij van Rijnsburg van voedsel te voorzien. Maar ook na de verwoesting van dit nonnenklooster bleef Kloosterschuur een aanzienlijke boerderij met weiden en akkers. Eeuwenlang bleef zo het open agrarisch karakter van het gebied in stand. Pas in het laatste hoofdstuk veranderde dat…

De geschiedenis van Kloosterschuur is nu voor het eerst uitgebreid onderzocht en opgetekend door Jan Driebergen. Hij wist uit allerlei bronnen een grote rijkdom aan gegevens op te diepen die de historie van Kloosterschuur tot leven brengen. Het resultaat is een boeiend stuk streekgeschiedenis dat tegelijk een inkijk biedt in het reilen en zeilen van een grote Hollandse boerderij door de eeuwen heen.

Een boek over abdissen en nonnen, bouwmeesters en bouwmoeders, knechten en meiden, maaiers en dorsers, rietdekkers en timmerlieden, pachters en grootgrondbezitters, dekhengsten en merries, koeien en stieren, kaas maken en boter karnen. En er is ook heel veel te kijken in het boek: oude handschriften, plattegronden en kaarten, prenten van agrarische werkzaamheden, foto’s van de oude boerderij, portretten, schilderijen, krantenberichten.

ISBN: 9789080963948

352 pagina’s

Hardcover; 21 x 29,7 cm (A4-formaat)

Prijs: € 29,99

Bestelinformatie

Het boek is uitgevoerd in een harde kaft op groot formaat en telt 352 pagina’s. Het bevat honderden afbeeldingen, meest in kleur.

Het boek is inmiddels verschenen in oktober 2023. U kunt het bestellen bij Jan Driebergen, zo lang de voorraad strekt. Dit kan door een e-mail te sturen naar jenddriebergen@hotmail.com. Vermeld hierin:

  • voor- en achternaam
  • adres
  • het aantal exemplaren dat u wilt bestellen

U ontvangt dan een e-mail met instructies voor de betaling.

De verzendkosten bedragen bij één exemplaar € 4,15, bij twee of meer € 6,95.

De auteur

Jan Driebergen werd geboren op Kloosterschuur. Hij studeerde aan de Landbouwhogeschool in Wageningen en was werkzaam als projectleider bij Rijkswaterstaat. Als amateurhistoricus publiceerde hij zes boeken, waarvan dit het derde is dat de geschiedenis van een boerderij behandelt.

Contact

Voor vragen kunt u contact opnemen met Jan Driebergen, die het boek ook (in eigen beheer) uitgeeft.

E-mail: jenddriebergen@hotmail.com

Telefoon: 06-53698902