Deze dagtocht voert naar drie plaatsen die belangrijk waren in de jonge jaren van Marten Toonder: Rotterdam, Scheveningen en Leiden. Het vooroorlogse Rotterdam was de plaats waar hij ter wereld kwam en waar hij, op meerdere adressen, zijn jeugd doorbracht. Hij bezocht hier diverse scholen en nam in de ‘roaring twenties’ deel aan het uitgaansleven. Zijn geboortestad houdt Toonder nog steeds in ere via het Tom Poes-beeld bij zijn geboortehuis op het Noordereiland en het ‘Toonder Monument’ op het Marten Toonderplein bij de Blaak.

Ook in Scheveningen woonde de jonge Marten enkele jaren. Dichtbij de zee, waar hij als zeemanszoon de rest van zijn leven van zou blijven houden. Een goede reden om hier te lunchen met uitzicht op de Pier en het strand.

Leiden was de stad waar Toonder na zijn huwelijk met Phiny Dick ging wonen en waar zijn carrière als tekenaar begon: hier vond hij voor het eerst werk bij de Nederlandse Rotogravure Maatschappij en hier ontwierp hij de figuur Tom Poes.

Voor iedereen die het eerste deel van Toonders autobiografie weleens gelezen heeft, Vroeger was de aarde plat, is deze dagtocht een must. Graag leid ik u rond langs alle plekken die belangrijk waren in de jonge jaren van Marten Toonder, ik vertel welke verhalen erbij horen, lees toepasselijke gedeelten voor uit Toonders werk, en laat foto’s zien die tonen hoe de plekken er vroeger uitzagen. Zo komen de jeugdjaren van Toonder ter plaatse tot leven.

Ik organiseer deze dagtocht samen met reisbureau Historizon, met wie ik ook al enkele malen Toonderwandelingen door Amsterdam heb georganiseerd. De eerstvolgende datum is:

  • vrijdag 19 augustus 2022

We verzamelen om 10:00 uur op Rotterdam Centraal en eindigen om 17:30 uur in Leiden.

De prijs van deze dagtocht is € 89 euro. Dat is inclusief koffie/thee, lunch, wandelingen door Rotterdam en Leiden, vervoer per touringcar en drankje na afloop.

Opgeven voor de wandeling kan op de website van Historizon. Het aantal plaatsen is beperkt.