In 2021 is het 80 jaar geleden dat heer Bommel en Tom Poes geboren werden. Hun schepper, de tekenaar en schrijver Marten Toonder, woonde in die tijd (1941–1946) in Amsterdam. Amsterdam was dus de plek waar hij zijn eerste grote succes verwierf. Al snel vestigde hij hier zijn strip- en tekenfilmstudio’s. En dat allemaal terwijl het oorlog was. Toonder beschreef zijn ervaringen met de stad Amsterdam in bezettingstijd op boeiende wijze in het tweede deel van zijn autobiografie: Het geluid van bloemen.

Het leek mij een leuk idee om een wandeling te organiseren langs de panden in het centrum van Amsterdam waar Toonder woonde en werkte, maar ook langs andere locaties die belangrijk voor hem waren en waar een verhaal aan vastzit. Die verhalen wil ik ter plekke graag vertellen en voorlezen uit Toonders autobiografie en andere bronnen.

Waar was de bekende ‘Hulpstudio nr. 2’, het pand waarin in werkelijkheid de persen van illegale drukkerij D.A.V.I.D. stonden opgesteld? Waar was het Prinsengrachtziekenhuis waarnaar Marten Toonder en zijn vrouw Phiny op een donkere winteravond tijdens spertijd een barre tocht maakten terwijl zij op het punt van bevallen stond? Waar zat de redactie van De Telegraaf waarin Tom Poes voor het eerst verscheen, en waar was Toonders belangrijkste uitgeverij gevestigd: De Bezige Bij? En welke herensociëteit stond model voor de Rommeldamse Kleine Club?

Ik organiseer deze wandeling samen met reisbureau Historizon. De eerste twee wandelingen hebben inmiddels plaatsgevonden. Er staan nog wandelingen gepland op de volgende data:

  • vrijdag 3 september 2021
  • zaterdag 2 oktober 2021

De prijs van deze dagtocht is € 89 euro. Dat is inclusief koffie/thee, een overheerlijke lunch in vijfsterrenhotel De l’Europe (Toonders ‘pied-à-terre’ in Nederland in de jaren dat hij in Ierland woonde) en een afsluitend hapje en drankje.

De wandeling is ongeveer 9 kilometer lopen, verspreid over de dag.

Lees er meer over de wandeling op de website van Historizon, waar je je ook kunt opgeven. Het aantal plaatsen is beperkt.

(N.B.: Je kunt op de pagina waar deze knop naar doorlinkt de datum van je voorkeur vermelden in het vak ‘Opmerkingen’.)