Lezing: ‘Marten Toonder als veelzijdig kunstenaar’


Deze geplande lezing gaat helaas niet door.


In verband met de 75ste verjaardag van heer Bommel en Tom Poes houdt Klaas Driebergen op zondagmiddag 18 december in Het Schiedams Boekhuis een lezing over Marten Toonder als veelzijdig kunstenaar. Ook is er in deze boekhandel dan een tentoonstelling over Marten Toonder te bezichtigen.

Marten Toonder (1912-2015) was een zeer veelzijdig kunstenaar. We kennen hem vooral van zijn stripverhalen over heer Bommel en Tom Poes. In deze verhalen toonde hij dat hij een groot dubbeltalent was: tekenaar van prachtige, sfeervolle tekeningen en schrijver van meeslepende vertellingen, voorzien van humoristisch taalgebruik. Maar daarnaast werkte hij ook mee aan talloze andere strips, maakte hij illustraties, cartoons, tekenfilms, korte verhalen, gedichten en een driedelige autobiografie. Daarbij werkte hij ook veel samen met anderen, zoals zijn broer Jan Gerhard Toonder en zijn vrouw Phiny Dick, en de vele talentvolle medewerkers van zijn Toonder Studio’s.

Prachtig beeldmateriaal

In mijn lezing zal ik een beeld geven van de grote diversiteit van Toonders werk, aan de hand van veel prachtig beeldmateriaal. Ook leg ik op diverse manieren de link tussen Toonder en Schiedam: de illustraties voor Herman Jansens kabouterjenever en de Bommelbeelden die door Schiedamse kunstenaars werden gemaakt.

Vanaf 10 december is er in Het Schiedams Boekhuis ook een kleine expositie te bezichtigen over het werk van Marten Toonder. Daarbij zijn ook foto’s en krantenknipsels te zien over het officiële bezoek dat Toonder ooit aan Schiedam bracht.

Praktische info

Wanneer: zondag 18 december 2016, 15:00-16:00 uur
Waar: Het Schiedams Boekhuis, Hoogstraat 106, 3111 HL Schiedam
Toegangsprijs: € 10,00
Aanmelden kan via e-mail: info@schiedamsboekhuis.nl, of telefonisch: 010-7611352

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *