15 juni: lezing ‘Bommel en Bijbel’ in de Betuwe

Op donderdagavond 15 juni 2017 houd ik in Dodewaard een lezing over het onderwerp van mijn boek Bommel en Bijbel (2012), over de rol van Bijbel en christendom in Toonders Bommelverhalen.

Schrijver en striptekenaar Marten Toonder (1912-2005) portretteerde in zijn verhalen over Olivier B. Bommel en Tom Poes met een grote knipoog de Nederlandse samenleving. Het is daarom niet verbazend dat hij zich daarin ook bezig heeft gehouden met het christendom, en in het bijzonder het Hollandse calvinisme. Ook de Bijbel was een inspiratiebron voor de Bommelverhalen: Toonder putte daaruit voor verhaalmotieven, maar ontleende ook woorden en uitdrukkingen aan de oude Statenvertaling. Daarnaast leverde hij in zijn verhalen impliciet kritiek op het christelijke gedachtegoed, waartegenover hij zijn eigen levensbeschouwelijke opvattingen plaatste.

In mijn lezing ga ik in op wat Marten Toonder geloofde en hoe hij tegen Bijbel en christendom aankeek, en geef ik interessante en leuke voorbeelden van hoe dit doorwerkte in zijn verhalen. Dit alles geïllustreerd door middel van een beamerpresentatie met afbeeldingen uit de Bommelverhalen.

Deze lezing wordt georganiseerd door Famker: een platform dat verbinding van mens tot mens mogelijk wil maken op een kleinschalige lokale directe manier, waarbij geen onderscheid tussen mensen wordt gemaakt. Famker gelooft in een kleurrijke wereld waar iedereen ertoe doet, juist als je anders bent en waarbij kinderen en jongeren een streepje voor hebben. Zie www.famker.com.

Van harte welkom!

Plaats: het Nannenberghuis, Matensestraat 22a, Dodewaard (voldoende parkeerplek)
Datum: donderdag 15 juni 2017
Tijd: 20:00 uur (inloop vanaf 19:45)
Prijs: € 10,00 (inclusief een consumptie)
Reserveren: mail naar Dianne Hoopman, van.ingen@kpnplanet.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *